In de komende maand september 2024 zullen de sociale inspectiediensten flitscontroles uitvoeren binnen de groene sectoren (PC 132, 144 en 145).
Deze controles worden voornamelijk aangekondigd met een informatief en preventief oogmerk. Mocht echter blijken dat er overtredingen worden begaan, dan zullen de inspecteurs in eerste instantie waarschuwingsmaatregelen treffen. Het is belangrijk op te merken dat bij ernstige of herhaalde overtredingen de inspecteurs direct zullen overgaan tot verbalisering, met mogelijke sancties als gevolg.
Hieronder geven we enkele tips om je goed voor te bereiden op deze controles en om mogelijke problemen te voorkomen.
Hoe je je kunt voorbereiden
Informatie en checklist op de SIOD-website
De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) biedt op haar website uitgebreide informatie over de aankomende flitscontroles. Je kunt daar ook indicatieve checklists vinden, specifiek voor verschillende sectoren, waaronder de groene sectoren.
We geven je alvast een beknopte lijst van de belangrijkste sociale documenten die je bij een controle bij de hand moet hebben:
Het arbeidsreglement, inclusief alle werkroosters en bewijs van registratie;
Prestatie- en loongegevens van werknemers (zoals individuele rekeningen, loonfiches, prestatielijsten, betaalbewijzen, enz.);
Arbeidsovereenkomsten met eventuele bijlagen;
Afwijkingsdocumenten of een registratiesysteem voor deeltijdse werknemers;
Als je werkt met uitzendkrachten: de overeenkomst tussen gebruiker en uitzendkantoor en de arbeidsovereenkomst tussen het uitzendkantoor en de uitzendkracht;
Bij inzet van extra’s: de plukkaart;
Voor flexi-jobwerknemers (in PC 145.04 en PC 132, in principe tot 30 september 2024): de schriftelijke raamovereenkomst en specifieke arbeidsovereenkomst voor flexi-jobwerknemers;
Indien er niet-Belgische werknemers worden ingezet, kunnen aanvullende documenten vereist zijn (zoals een single permit, arbeidskaarten, Limosa (L1) formulier, A1 formulier, enz.).
Daarnaast kan een sociaal inspecteur direct vragen stellen aan jouw medewerkers over zaken als hun sociale status (werknemer, flexi-jobwerknemer, zelfstandige, student, uitzendkracht, enz.) en hun verzekeringsstatus (bijvoorbeeld werkloos, arbeidsongeschikt, leefloonontvanger). Ook kunnen ze vragen naar het aantal dagen dat een gelegenheidswerknemer gewerkt heeft.
Door je goed voor te bereiden, kun je ervoor zorgen dat de controle soepel verloopt en onaangename verrassingen worden vermeden.