Corsa Consultancy

Klein verlet bij communie of lentefeest: hoe zit dat precies?

De communie- en lentefeestperiode brengt vaak vragen met zich mee over het recht op klein verlet voor werknemers. Mag een werknemer een dag vrij nemen met behoud van loon als zijn of haar kind deelneemt aan een communie of lentefeest?

Geen recht bij eerste communie of lentefeest

Voor een eerste communie of een lentefeest is er géén wettelijk recht op klein verlet. Deze vieringen vallen niet onder de gebeurtenissen die volgens de algemene regels in aanmerking komen.

Wél recht bij plechtige communie of feest van de vrijzinnige jeugd

Werknemers hebben wél recht op één dag klein verlet met loonbehoud als hun kind, of het kind van hun echtgeno(o)t(e) of wettelijk samenwonende partner, zijn of haar plechtige communie doet of deelneemt aan het feest van de vrijzinnige jeugd.

Wanneer opnemen?

De dag klein verlet valt normaal samen met de dag van de plechtigheid. Valt het feest echter op een zondag, wettelijke feestdag of andere inactiviteitsdag, dan mag de werknemer het klein verlet opnemen op de gewone activiteitsdag die onmiddellijk voorafgaat of volgt op de feestdag.

Let op: het begrip activiteitsdag wordt op ondernemingsniveau bepaald. Werkt een werknemer bijvoorbeeld enkel op woensdag en donderdag en valt de plechtigheid op een zondag, dan zal hij of zij in een onderneming met een werkweek van maandag tot vrijdag geen recht hebben op klein verlet.

Hoe aanvragen?

De werknemer moet het klein verlet op voorhand aanvragen. Als aan de voorwaarden is voldaan, kan je dit niet weigeren. Je mag wél een bewijs vragen van de gebeurtenis, zoals een attest van de catechist of het organiserend comité.

Heeft een werknemer twee kinderen die op dezelfde dag hun plechtige communie doen? Dan blijft het bij één dag klein verlet. Het recht is namelijk gekoppeld aan de gebeurtenis, niet aan het aantal kinderen.

Mogelijke sectorale afwijkingen

Sommige sectoren voorzien in gunstigere regelingen via een cao. Zo kan er een ruimere opnameperiode gelden of kunnen ook andere plechtigheden in aanmerking komen. Check dus zeker ook de sectorale afspraken van jouw paritair comité.


Wettelijke bron: Artikel 30 van de Arbeidsovereenkomstenwet van 3 juli 1978 en het KB van 28 augustus 1963 betreffende het behoud van het normaal loon voor afwezigheid wegens familiegebeurtenissen of burgerlijke verplichtingen.