Overschakeling naar zomeruur: hoe verwerk je dit in de loonadministratie voor ploegendiensten?
Wat zegt de regelgeving?
Op zondag 30 maart 2025 schakelen we over van winter- naar zomeruur. Dit betekent dat de klok om 2 uur ’s nachts een uur vooruit wordt gezet, waardoor het ineens 3 uur wordt. Voor veel werknemers heeft dit geen impact, maar voor werknemers in ploegendienst kan dit complicaties opleveren bij de loonberekening.
Om deze situatie eerlijk te regelen, werd binnen de Nationale Arbeidsraad (NAR) een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) gesloten. Deze cao bepaalt hoe het loon berekend moet worden voor ploegwerkers die geen vast maandloon ontvangen.
Hoe ga je hier als werkgever mee om?
Er zijn twee manieren om de loonberekening eerlijk te laten verlopen:
Evenwichtige ploegverdeling Indien mogelijk, wordt aanbevolen de ploegen zo te organiseren dat de ploeg die tijdens de omschakeling naar zomeruur minder uren werkt, dezelfde ploeg is die bij de overgang naar winteruur extra uren maakt. Op deze manier wordt de werktijd over beide momenten in balans gebracht.
Individuele loonregeling per ploegwissel Als het aanpassen van de ploegindeling niet mogelijk is, geldt de volgende loonregeling:
Werknemers die tijdens de overschakeling naar het zomeruur slechts 7 uur werken, ontvangen hun normale loon voor een volledige werkdag (8 uur).
Werknemers die bij de overschakeling naar het winteruur 9 uur werken, ontvangen een loon dat overeenkomt met de effectief gewerkte uren.
Voorbeeld van een ploegendienstregeling
Een bedrijf werkt met drie opeenvolgende ploegen (A, B en C), elk met een standaardwerkdag van 8 uur.
Tijdens de overgang naar zomeruur: Ploeg B werkt de nachtdienst, maar door het vooruitzetten van de klok presteren ze slechts 7 uur. Toch krijgen ze loon voor 8 uur.
Tijdens de overgang naar winteruur:
Als ploeg B opnieuw de nachtdienst draait, werken ze 9 uur, maar krijgen ze loon voor 8 uur (omdat het extra uur eerder al werd gecompenseerd).
Als een andere ploeg (A of C) de nachtdienst draait, dan ontvangen de werknemers loon voor de volle 9 gewerkte uren.
Samengevat
Situatie
Betaalde uren bij zomeruur (7 uur gewerkt)
Betaalde uren bij winteruur (9 uur gewerkt)
Zelfde ploeg beide keren
8
8
Verschillende ploegen
8
9
Conclusie
Voor werkgevers is het belangrijk om tijdig te anticiperen op de omschakeling naar zomer- en winteruur, zeker in sectoren waar ploegendiensten gangbaar zijn. Door een eerlijke verdeling van de werkuren of correcte loonberekening voorkom je discussies en zorg je voor een transparante en juridisch correcte toepassing van de regels.
Bron: Collectieve arbeidsovereenkomst nr. 30 van 28 maart 1977 van de Nationale Arbeidsraad, zoals bindend verklaard bij koninklijk besluit van 16 juli 1998 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 11 augustus 1998.