Met deze nieuwe dienst speelt de RSZ in op de specifieke vereisten rondom de flexi-jobregeling. Voor niet-gepensioneerde flexi-jobbers geldt dat zij belastingvrij van hun flexiloon kunnen genieten, mits hun jaarlijkse inkomen de grens van €12.000 niet overschrijdt. Deze inkomensgrens wordt vanaf 2025 nauwlettender gemonitord dankzij de integratie van gegevens in de digitale teller op mycareer.be.
De inkomenscontrole wordt voortaan sneller uitgevoerd doordat de teller gebruik maakt van gegevens uit een nieuwe verplichte aangifteprocedure. Deze aangifte moet worden ingediend binnen 5 kalenderdagen na het opstellen van een loonbrief. Dit proces zorgt voor een snellere update van de teller op mycareer.be, in tegenstelling tot de driemaandelijkse verwerking via de standaard DmfA-aangifte.
Vanaf 1 januari 2025 wordt het verplicht om alle flexilonen, zoals vermeld op de loonbrieven van flexi-jobbers, te registreren via Flexi at Work. Hierbij is geen onderscheid tussen gepensioneerde en niet-gepensioneerde flexi-jobbers: alle loonbrieven moeten worden aangegeven.
Belangrijk om te weten is dat deze aangifte niet de bestaande Dimona- en DmfA-aangiften vervangt. Werkgevers blijven verplicht om deze bestaande aangiften te doen, naast het gebruik van de nieuwe dienst.
Deze modernisering biedt tal van voordelen:
Werkgevers die gebruik maken van flexi-jobbers moeten zich voorbereiden op deze nieuwe verplichting. Het is essentieel om loonbrieven tijdig in te dienen en de nieuwe tool correct te gebruiken om te voorkomen dat flexi-jobbers hun belastingvoordelen verliezen. De RSZ zal verdere richtlijnen en ondersteuning bieden bij de implementatie van deze nieuwe dienst.
Met ‘Flexi at Work’ zet de RSZ een grote stap richting een efficiëntere en transparantere administratie van flexi-jobs, in lijn met de moderniseringsdoelen van E-Gov 3.0. Werkgevers en werknemers profiteren van een verbeterde dienstverlening die zowel tijd als moeite bespaart.