Wanneer een werkgever een bedrijfswagen ter beschikking stelt aan een werknemer, en deze mag die ook privé gebruiken, ontstaat er voor de werknemer een belastbaar voordeel. Voor dat privégebruik is de werkgever verplicht een CO₂-solidariteitsbijdrage te betalen aan de RSZ. Deze bijdrage wordt forfaitair berekend op basis van de CO₂-uitstoot en het type brandstof van de wagen.
Recent bracht de RSZ duidelijkheid over hoe deze bijdrage moet worden berekend bij de overdracht van leasecontracten.
Basisprincipe
Voor bedrijfswagens die sinds 1 juli 2023 aangekocht, geleased of gehuurd zijn, geldt een verhoogde CO₂-bijdrage. De RSZ past hier een multiplicatiefactor toe op het normale bedrag. Het moment waarop de bestelbon werd ondertekend of de lease- of huurovereenkomst werd afgesloten, is bepalend.
Voor voertuigen die voor 1 juli 2023 zijn verworven, blijft de bijdrage berekend zonder die extra factor.
Wat bij overdracht van een leasecontract of onderneming?
In principe:
Wanneer een leasecontract wordt overgedragen van werkgever A naar werkgever B, wordt dat beschouwd als een nieuwe leaseovereenkomst. Daardoor is de verhoogde CO₂-bijdrage van toepassing – ongeacht of het gaat om:
Uitzondering:
De verhoogde bijdrage is niet van toepassing als er sprake is van een volledige overdracht van het vermogen van een ontbonden vennootschap naar een andere vennootschap. Dit betekent dat alle activa en passiva – inclusief rechten en verplichtingen – overgaan.
Een klassiek voorbeeld is een juridische herstructurering zoals een fusie, splitsing of inbreng, conform de artikelen 12:2 tot en met 12:10 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.
Specifieke situatie: overdracht van personeel via CAO nr. 32bis
Als er geen sprake is van een juridische herstructurering, maar er wordt wel personeel overgedragen van werkgever A naar werkgever B onder toepassing van CAO nr. 32bis, dan moet werkgever B ook de bijhorende arbeidsovereenkomsten en voordelen (zoals een bedrijfswagen) overnemen.
Worden ook de leaseovereenkomsten mee overgedragen, dan kan de verhoogde bijdrage alsnog van toepassing zijn, aangezien dit niet onder de uitzondering van een juridische herstructurering valt.
Opgelet: Als de personeelsoverdracht onder CAO nr. 32bis samengaat met een juridische herstructurering, dan geldt de uitzondering wél en is de verhoogde bijdrage niet van toepassing.
Bron: RSZ-instructies 2025/1 “Bedrijfsvoertuigen”