Van zondag 23 maart om 22:00 uur tot zondag 30 maart om 22:00 uur zal het treinverkeer in België ernstige hinder ondervinden door een aangekondigde staking bij de NMBS. Deze actie, ingediend door Metisp-Protect, zal waarschijnlijk leiden tot vertragingen en annuleringen van treinen. Dit kan niet alleen de mobiliteit van pendelaars verstoren, maar ook voor extra verkeersdrukte op de wegen zorgen.
Door de staking is de kans groot dat sommige werknemers met vertraging op hun werk arriveren of zelfs helemaal niet op hun werkplek kunnen verschijnen. Dit roept de vraag op: wat betekent dit voor de werkgever en het loon van de werknemer?
Wat zegt de wet?
In normale omstandigheden heeft een werknemer recht op loon als hij bij vertrek geschikt is om te werken en zich onder gebruikelijke omstandigheden naar het werk begeeft, maar door een onvoorziene situatie onderweg – buiten zijn wil om – te laat of niet op het werk aankomt.
Echter, in dit geval werd de staking op voorhand aangekondigd en breed gecommuniceerd via de media. Dit betekent dat de vertraging of afwezigheid van de werknemer niet als onvoorzien kan worden beschouwd. Werknemers worden geacht om zich tijdig te informeren en maatregelen te nemen om hun aanwezigheid op het werk te garanderen.
Moet de werkgever loon doorbetalen?
Nee, in principe is er geen verplichting om loon te betalen voor de uren die niet gepresteerd worden als gevolg van de staking. Omdat deze actie vooraf bekend was, hadden werknemers de mogelijkheid om alternatieve vervoersopties te overwegen en hun reistijd aan te passen.
Een flexibele aanpak
Hoewel er geen wettelijke verplichting is tot loonbetaling, is het aangeraden om begrip en redelijkheid te tonen. Werknemers kunnen namelijk ondanks hun inspanningen nog steeds gehinderd worden in hun reis naar het werk. Indien de werknemer door overmacht niet op tijd kan arriveren en geen alternatieve reismogelijkheden heeft, kan het verstandig zijn om samen naar een oplossing te zoeken.
Een mogelijke optie is om – in overleg met de werkgever – een vakantiedag of een inhaalrustdag op te nemen om zo loonverlies te vermijden.
Voor meer informatie en juridische achtergrond: artikel 27, § 1, 1° van de arbeidsovereenkomstenwet van 3 juli 1978.