Sinds februari 2017 is er een wettelijk kader voor flexibele uurroosters. Dit systeem geeft werknemers de vrijheid om zelf hun start- en eindtijden, evenals pauzes, te bepalen binnen vooraf vastgestelde kern- en flexibele uren. Dit biedt zowel werknemers als werkgevers de nodige flexibiliteit, maar komt met bepaalde verplichtingen.
Als je in jouw onderneming flexibele uurroosters wilt implementeren, is het essentieel dat je een tijdsregistratiesysteem hebt dat aan de wettelijke eisen voldoet. Dit systeem moet:
De identiteit van werknemers vastleggen;
De dagelijkse werkuren registreren;
Voor deeltijdse werknemers het begin en einde van hun werkdag en pauzes bijhouden;
Op elk moment raadpleegbaar zijn;
Zowel elektronisch als op papier beschikbaar zijn;
Werknemers inzicht geven in hun plus- of minuren.
De gegevens moeten gedurende vijf jaar bewaard blijven. Daarnaast moet de invoering van flexibele uurroosters gebeuren via het arbeidsreglement of een cao, waarin minimaal het volgende is opgenomen:
De referteperiode voor het naleven van de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur;
De kern- en flexibele uren;
Het aantal uren dat boven of onder de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur mag worden gepresteerd;
Hoe de meer- of minderuren worden overgedragen aan het einde van de referteperiode.
Sinds 1 juli 2024 zijn de sancties voor niet-naleving van de regels aangescherpt. Een overtreding kan leiden tot een strafrechtelijke boete van 400 tot 4000 euro of een administratieve boete van 200 tot 2000 euro (niveau 2). Indien niet alle verplichte vermeldingen in het arbeidsreglement zijn opgenomen, riskeer je een boete van 80 tot 800 euro (niveau 1). Deze boetes kunnen vermenigvuldigd worden met het aantal betrokken werknemers, met een maximum van 100 werknemers.
Voorkom Boetes met een Efficiënt Planningssysteem
Om boetes te vermijden, is het van groot belang dat bedrijven het volgende controleren:
Zijn de juiste bepalingen opgenomen in het arbeidsreglement?
Is er een tijdsregistratiesysteem dat voldoet aan de wettelijke vereisten?
Werken medewerkers binnen de vastgestelde kern- en flexibele uren?
Hier komt Shyfter, onze gebruiksvriendelijke planningstool, uitstekend van pas. Shyfter biedt een geavanceerd systeem voor tijdsregistratie, volledig conform de wetgeving. Je kunt eenvoudig de werktijden van werknemers registreren, pauzes bijhouden en plus- of minuren inzichtelijk maken. Werknemers kunnen op elk moment hun gewerkte uren raadplegen en jij als werkgever behoudt overzicht met één handig systeem.
Met Shyfter voorkom je niet alleen boetes, maar stroomlijn je ook het planningsproces binnen je organisatie. De tool is flexibel inzetbaar en biedt zowel elektronische als papieren registratiemogelijkheden, waardoor het volledig aansluit bij de wettelijke eisen voor flexibele uurroosters.