Steeds meer Belgen kiezen ervoor om meerdere banen in loondienst te combineren. Volgens cijfers van Statbel combineerden in 2024 zo’n 279.000 werknemers, ofwel 5,5% van de beroepsbevolking, twee jobs bij verschillende werkgevers. De redenen zijn uiteenlopend: een extra inkomen, nieuwe vaardigheden ontwikkelen of simpelweg een passie najagen. Maar hoe zit het juridisch? Wat mag wel en niet? En welke formaliteiten moeten er vervuld worden?
Ja, dat mag in principe. De Belgische sociale wetgeving bevat geen algemeen verbod om voor meerdere werkgevers tegelijk te werken. Er zijn echter wel bepaalde uitzonderingen en aandachtspunten.
Bijvoorbeeld: je mag geen flexi-job uitoefenen via een uitzendkantoor bij een werkgever waarmee je al een lopende arbeidsovereenkomst hebt. Zulke situaties zijn dus wettelijk uitgesloten.
Er zijn heel wat mogelijke scenario’s:
Twee deeltijdse banen combineren
Een voltijdse job aanvullen met een flexi-job bij een andere werkgever
Let wel op dat je werktijden elkaar niet overlappen. Ook is het combineren van banen mentaal belastender, iets wat je als werknemer niet uit het oog mag verliezen.
Het is niet wettelijk verplicht, maar transparantie is aan te raden. Breng je werkgevers bij voorkeur schriftelijk op de hoogte van je bijkomende tewerkstelling. Zo vermijd je misverstanden of mogelijke conflicten.
In principe niet. Een werkgever kan je niet verbieden om buiten je normale werkuren voor een andere werkgever aan de slag te gaan. Je mag hiervoor ook niet benadeeld worden.
Toch zijn er uitzonderingen. Je moet je bijvoorbeeld onthouden van oneerlijke concurrentie. Werk je bijvoorbeeld voor een verzekeringsmaatschappij, dan mag je in je vrije tijd geen polissen verkopen voor een concurrerende verzekeraar die dezelfde producten aanbiedt.
Zeker. Voor sommige combinaties, zoals bij flexi-jobs, gelden strikte regels.
Zo mag je enkel een flexi-job uitoefenen als je in het derde kwartaal voorafgaand aan de flexi-job minstens 4/5e tewerkgesteld was bij je hoofdwerkgever. Ook is het systeem beperkt tot bepaalde sectoren.
Twee lonen combineren kan fiscale gevolgen hebben. Je totale inkomen stijgt, wat ertoe kan leiden dat je in een hogere belastingschijf terechtkomt. Toch zijn er ook sociale en fiscale voordelen aan bepaalde tewerkstellingsvormen, zoals de flexi-jobregeling, die specifiek voordelig kan zijn voor werknemers én werkgevers.
👉 Overweeg je een tweede job of wil je meer weten over de juridische mogelijkheden?
Wij kunnen je in contact brengen met onze geprefereerde juridische partners voor gepersonaliseerd advies. Zo neem jij geen onnodige risico’s.
📎 Bron: Partena Professional