Corsa Consultancy

Aankomende flitscontroles in de kapperssector (PC 314) van 14 tot 20 oktober 2024

Van 14 tot 20 oktober 2024 voert de RVA een nationale flitscontrole uit in de kapperssector. Deze controles maken deel uit van het actieplan tegen sociale fraude, opgesteld door de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD).

Het doel van deze flitscontroles is voornamelijk preventief, om overtreders te laten zien dat de kans op controle en het ontdekken van inbreuken reëel is.

Hoewel de controles informatief en preventief van aard zijn, aarzelen de inspectiediensten niet om sancties op te leggen wanneer er ernstige overtredingen van de sociale wetgeving worden vastgesteld. Deze grootschalige actie komt bovenop de reguliere, willekeurige controles.

Hieronder vind je enkele tips over hoe je je optimaal kunt voorbereiden op de aangekondigde controles en onaangename verrassingen kunt voorkomen.

Voorbereiding
De RVA heeft een specifieke checklist samengesteld voor de kapperssector.

Om werkgevers en werknemers te helpen zich goed voor te bereiden, biedt deze checklist een overzicht van de acties die een sociaal inspecteur kan ondernemen en de documenten die hij of zij kan opvragen (zoals deeltijdse contracten, uurroosters, register werktijdregeling, enz.).

De lijst is niet volledig, en de sociaal inspecteur behoudt het recht om alle documenten op te vragen die hij relevant vindt voor het onderzoek.

Sectorale informatie
In de sectorale informatie kun je de specifieke bepalingen nalezen die van toepassing zijn op jouw paritair comité.

Juridische ondersteuning
Wetgeving verandert voortdurend, maar onze juridische experts houden deze nauwlettend in de gaten. Via onze dienst ‘Legal Privileged Partners (LPP)’ kan ons team jouw sociale documenten controleren en ervoor zorgen dat alles conform de wetgeving is.

Heb je vragen of heb je hulp nodig? Aarzel niet om contact op te nemen via info@corsaconsultancy.be.